Sałatka kolorów i kontrastów: buraki, feta, pomarańcza i orzechy włoskie…

0
75
Sałatka z fetą i burakiem

Ta sałatka to prawdziwy festiwal smaków i konsystencji. Kombinacja słodkich buraków, soczystych kawałków pomarańczy, kremowej fety oraz chrupiących włoskich orzechów tworzy harmonię smaków, która zaskakuje podniebienie. Dodatek mieszanki sałat nadaje sałatce lekkości i świeżości. Sałatka kusi również kolorami, tworząc prawdziwie malarski obraz na talerzu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • średnie buraki, ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 pomarańcza, obrana i pokrojona w kawałki
  • 50 g włoskich orzechów, lekko posiekanych
  • Mieszana sałat (dodatkowo można dodać rukolę, szpinak itp) – około 150 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Ugotuj buraki do momentu, gdy będą miękkie (około 30-40 minut w zależności od wielkości). Po ugotowaniu, schłodź je, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Można też upiec buraki
  2. W dużym misie połącz pokrojone buraki, fetę, kawałki pomarańczy, posiekane włoskie orzechy i mieszankę sałat.
  3. W osobnej misce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz
  4. Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
  5. Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość składników.

Smacznego!