Chlebek owsiano-bananowy to doskonała propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych przekąsek. To połączenie dojrzałych bananów, płatków owsianych i aromatycznego cynamonu tworzy niezwykle apetyczny wypiek. Ten prosty przepis nie tylko zadowoli Twoje podniebienie, ale także dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych. Chlebek ten jest świetnym pomysłem na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy dodatek do śniadaniówki. Oto prosty przepis na ten smaczny chlebek:
Składniki na keksówkę około 24 cm:
- 3 dojrzałe, duże banany
- 2½ szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju/smalcu/łoju/Gee itp. Kto co lubi.
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- miód lub syrop klonowy według uznania. Ciasto i tak będzie słodkie dzięki bananom.
- cukier waniliowy według uznania
- szczypta soli
- dodatki, np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, gorzka czekolada, chipsy kokosowe, suszone owoce, wiórki czekoladowe
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż formę do pieczenia chleba papierem pergaminowym lub natłuść ją delikatnie.
- W misce rozgnieć banany widelcem, aż uzyskasz gładką masę. Możesz również użyć blendera. Dodaj do nich olej.
- W innej misce połącz wszystkie suche składniki: zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając, aż wszystko dobrze się połączy.
- Jeśli chcesz, możesz teraz dodać dodatki. Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia chleba.
- Na koniec możesz udekorować na wierzch dodając wszystkie ulubione, wcześniej posiekane składniki lub przekrojonego jednego banana.
- Piecz chlebek w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż pięknie wyrośnie i się upiecze. Pamiętaj, że środek powinien być nadal lekko wilgotny. Ostygnięty możesz podawać z masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami.
Smacznego!